Kennisartikelen

Wat zijn cliëntgerichte zorgscenario's en hoe zet je die in?

Cliëntgerichte zorgscenario's zijn innovatieve benaderingen binnen de zorg waarbij technologische oplossingen worden afgestemd op de individuele behoeften van cliënten. Deze aanpak verbetert niet alleen de efficiëntie van zorgverlening, maar verhoogt ook de kwaliteit van leven voor de cliënten. Dit kennisartikel behandelt hoe deze scenario's ingezet worden met concrete voorbeelden uit de praktijk.

Wat zijn cliëntgerichte zorgscenario's?

Een cliëntgericht zorgscenario houdt in dat zorg en technologie specifiek worden afgestemd op de unieke behoeften en omstandigheden van de cliënt. In plaats van een generieke oplossing voor alle cliënten, wordt de zorg individueel aangepast. Dit betekent dat de technologie zoals sensoren, monitoringtools en meldsystemen zo worden ingesteld, dat ze aansluiten bij de specifieke wensen en vereisten van de cliënt​.

Hoe zet je cliëntgerichte zorgscenario's in?

Het implementeren van cliëntgerichte zorgscenario's begint met een grondige analyse van de behoeften van de cliënt. Deze analyse richt zich op de specifieke informatie die essentieel is voor de zorgverlening. Zorgverleners bepalen eerst welke informatie noodzakelijk is, bijvoorbeeld of het nodig is om continu valgevaar te detecteren bij de cliënt. Vervolgens wordt vastgesteld hoe deze informatie het beste kan worden gemeten, waarbij geschikte technologie of sensoren worden geselecteerd, zoals bewegingssensoren of deurcontacten. Uiteindelijk wordt een plan gemaakt voor de acties die zullen volgen op de verkregen informatie, bijvoorbeeld door meldingen te sturen naar zorgverleners wanneer er 's nachts ongewoon gedrag wordt waargenomen.

Implementatie in de praktijk

Na de analyse worden de technologieën en apparatuur in de praktijk geïmplementeerd. Dit omvat de configuratie van de gekozen technologieën, die kunnen variëren van eenvoudige bewegingsmelders tot complexe systemen die meerdere datapunten combineren. Deze technologieën worden vervolgens geïntegreerd in het dagelijkse leven van de cliënt. Bijvoorbeeld, een bedsensor kan zo worden ingesteld dat deze meldingen verzendt wanneer een cliënt, die risico loopt op vallen, 's nachts uit bed stapt. Hierdoor kan directe zorg worden verleend zonder dat er voortdurend fysieke controles nodig zijn, wat de veiligheid en zelfstandigheid van de cliënt vergroot.

Effectieve en gepersonaliseerde zorg

De implementatie van zorgscenario's is een dynamisch proces dat voortdurend geëvalueerd en aangepast wordt. Na de initiële implementatie wordt regelmatig beoordeeld hoe effectief het zorgscenario is. Hierbij speelt feedback een belangrijke rol, en worden tools zoals de Viedome Report gebruikt om patronen te herkennen en afwijkingen van normaal gedrag te melden. Op basis van deze analyses kunnen de scenario’s verder worden verfijnd. Dit helpt om ‘valse alarmen’ te verminderen en de privacy van de cliënt te respecteren. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de zorgscenario’s steeds beter aansluiten bij de veranderende behoeften en voorkeuren van de cliënt, wat resulteert in een effectievere en meer gepersonaliseerde zorgervaring.

De continue evaluatie en aanpassing van de zorgscenario’s maken ze flexibel en responsief, waardoor ze beter kunnen inspelen op zowel de onmiddellijke als de langetermijnbehoeften van cliënten. Hierdoor kunnen zorgverleners proactief reageren op de behoeften van de cliënt, wat de algehele kwaliteit en efficiëntie van de zorgverlening verbetert.

Viedome als strategische partner

De meerwaarde van de zorgcentrale van Viedome zit naast hoogwaardige technologie van Mextal – de makers van Viedome – ook in het platform en in onze mensen; zorgconsulenten met verstand van de zorg. Daardoor snappen we de behoeften van de cliënt, zorgmedewerker en organisatie en kunnen we deze optimaal ondersteunen met innovatieve technologie én slimme zorgscenario’s. Zorgalarmering transformeert daarbij naar zorgondersteuning. Viedome wil dan ook het liefst als strategische partner intensief samenwerken met zorginstellingen.

Benieuwd hoe we met onze zorgcentrale de zorg bij jouw zorginstelling slimmer kunnen maken? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een demonstratie.

Joyce Heesbeen - zorgconsulent Viedome

Meer weten over dit onderwerp?

Joyce kan je er alles over vertellen.

Neem contact op